donderdag 4 februari 2016

RootsTech Innovator Summit: specialisten-dag waar genealogie en technologie samenkomenRootstech is een jaarlijks genealogisch congres. Tijdens het congres ontmoeten genealogische technologie en inhoud elkaar. De belangrijke spelers op de internationale genealogische markt zijn er en presenteren en bespreken nieuwe ontwikkelingen. Namens het CBG is Ruud Straatman, hoofd sector Digitale Producten, aanwezig. Gisteren, woensdag 3 februari 2016, werd voorafgaand aan de publieksbeurs een dag gehouden voor innovatieve specialisten van over de hele wereld, de zogenoemde RootsTech Innovator Summit. Onze Ruud was bij die dag aanwezig en deelt zijn kennis in deze blog.

Het belangrijkste tijdens de RootsTech Innovator Summit was de zogenoemde Innovator Showdown Semifinal Round. Van maar liefst 64 inzendingen zijn twaalf finalisten overgebleven die proberen de titel beste nieuwe app in de familiegeschiedenis-industrie in de wacht te spelen. De twaalf genomineerden hielden presentaties van twee minuten gevolgd door twee minuten vragen van de jury. Na afloop bleven de zes onderstaande finalisten over die vrijdag in de finale staan. Uiteindelijk worden vier winnaars gekozen die elk een deel van de 100.000 dollar aan prijzengeld krijgen om hun idee te realiseren. Opvallend aan de zes finalisten is dat zij allen een commerciële achtergrond hebben. Ook viel op dat verschillende initiatieven het plan hadden om de data van social media te hergebruiken. Voor een overzicht van de twaalf genomineerden zie ook de blog van Familysearch.

De zes genomineerden:
  • AncestorCloud: initiatief uit Utah dat mensen met elkaar verbindt om samen onderzoek te doen. Vergelijkbaar met een marktplaats inclusief betaalmodule waarbij de vrager de dienstverlener betaalt. Idee is dat zaken worden aangeboden als opzoekwerk in een archief,  vertaalwerk of transcribeerwerk.
  • Studio Legacy Republic: initiatief uit Californië waarbij het idee is om via een app fotoalbums die anders na de dood van familieleden verloren gaan te digitaliseren. Er wordt binnen het initiatief ook gezocht naar zogenoemde Legacy Makers die families willen helpen hun fotoalbums te digitaliseren. Door de albums te digitaliseren kunnen de herinneringen bewaard blijven en de foto’s gemakkelijker gedeeld worden onder familieleden.
  • TapGenes: initiatief uit Chicago dat inspeelt op de gezondheidszorg. Wanneer je van iedereen in de familie de ziektegeschiedenis vastlegt, kun je dit gebruiken voor bijvoorbeeld preventief onderzoek. Het idee is om met de app zogenoemde Genealogy Health Trees te ontwikkelen, stambomen kunnen worden geïmporteerd en worden verrijkt met gezondheidsgegevens. De initiatiefnemers denken dat het zelfs zonder DNA-onderzoek interessante informatie op kan leveren.
  • Historyproject: initiatief uit Oakland. Het idee is een vernieuwde tijdscapsule waarbij gegevens uit social media, gedigitaliseerde familiearchieven, tijdgebonden iconen uit de wereld van de muziek, literatuur, kranten, etc. worden samengebracht. In de app kan de informatie worden gefilterd en relevante informatie behouden worden en verrijkt worden met context. De app kan uiteindelijk een hard copy boek als resultaat hebben. Idee achter de app is dat veel born-digital materiaal gemakkelijk verloren gaat.
  • JRNL: initiatief uit Las Vegas. JRNL staat voor Journaling App for Personal Journal Keeping. In de app worden alle gegevens uit social media en uit je eigen smartphone over jezelf en/of je kinderen bij elkaar gebracht, na een curatieslag. De niet relevante zaken worden eruit gefilterd en de interessante informatie blijft bewaard en wordt van context voorzien. Het uiteindelijke resultaat kan een hard copy boek zijn.
  • Twile: initiatief uit Engeland waarbij met een geïmporteerde gedcom een mooi vormgegeven tijdlijn kan worden ontwikkeld. Aan de tijdlijn kunnen allerlei zaken, mijlpalen, worden toegevoegd. Denk hierbij aan de eerste stapjes, eerste woordjes, de tandenfee, etc.
Naast deze Innovator Showdown Semifinal Round vond er op deze specialisten-dag nog veel meer plaats. Zo hield de nieuwe CEO van FamilySearch, Steve Rockwood, zijn eerste publieke optreden. Rockwoods optreden deed een beetje denken aan Steve Jobs; vol energie als een beschaafde stand up komediant, met zorgvuldig gedoseerde humor, onstuitbaar optimisme en een zeer casual uitstraling. Rockwood heeft een achtergrond in de customer service, een centrale pijler binnen de ambities van FamilySearch.

Ook werd er tijdens de specialisten-dag een 'Family History Technology Workshop' verzorgd door FamilySearch over de technologie van de toekomst. Hierbij liet het softwarebedrijf zien dat zij niet alleen streven naar software waarmee je een stamboom kunt bouwen, maar software die je helpt als een soort persoonlijke assistent. Het idee is dat de software de gebruiker attendeert op gaten in data, tips geeft waar de ontbrekende data te vinden zijn, helpt met vertalen en transcriberen, informatie heeft over welke gemeentegrenzen er vroeger waren en hoe plaatsen vroeger heetten, welke naamvarianten er bestaan, etc. De technologie om dit te realiseren zou volgens FamilySearch binnen tien jaar werkelijkheid kunnen zijn. Het gaat hierbij om software met een ingebouwde Siri, oftewel kunstmatige intelligentie. Deze combinatie van kennis en kunde komt ook terug in de presentatie van Ken Krogue. Hij sprak over het belang van kennis in relatie tot interactie met het publiek.

Vanmiddag start de publieksbeurs Rootstech in Salt Lake City. De openingssessie, om 16.30uur (het is in Salt Lake City dan 8.30) is altijd een mooi spektakel. Voor wie geïnteresseerd is, de opening is live te volgen via internet. Ook een deel van de andere activiteiten wordt live uitgezonden, meer informatie is te vinden in het overzicht van de live streams.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten