zaterdag 6 februari 2016

RootsTech dag 2: finale voor de Innovator Showdown

RootsTech begon vrijdag 5 februari 2016 met een heus VIP-ontbijt. Tijdens dit onbijt kwam de interessante FamilySearch App Gallery ter sprake. Dit is de plek om apps te vinden die u helpen bij het zoeken, verbinden, organiseren en ontdekken van uw familiegeschiedenis. De App Gallery van FamilySearch bestaat pas 1 jaar, maar biedt nu al een overzicht van 108 apps! De apps zijn door FamilySearch en andere individuen en bedrijven gerealiseerd en maken op de een of andere manier gebruik van FamilySearch-gegevens.
Er zijn apps die je helpen bij het zoeken door historische bronnen in je zoektocht naar je voorouders. Ook zijn er speciale apps die je helpen een stamboom te bouwen en andere die je wijzen op de plekken in je stamboom die meer aandacht verdienen. Ook zijn er apps die er voor zorgen dat je de gegevens uit je stamboom op interessante manieren kunt presenteren. Daarnaast is ook een speciale categorie apps die helpt bij het vinden, bewaren en delen van familieherinneringen. Kortom, er zijn allerlei soorten apps die interessant zijn voor stamboomonderzoekers.

Ook vond op vrijdag de finale van de Innovator Showdown plaats. Hier werd al eerder over geschreven in de blog over de Roots Tech Innovator Summit, de specialisten dag voorafgaand aan de publieksbeurs. In de Innovator Showdown werd gestreden naar de titel bestse nieuwe app in de familiegeschiedenis-industrie. Van maar liefst 64 inzendingen bleven twaalf halve finalisten over die woensdag streden om een plek in de finale. De zes finalisten moesten vrijdag hun project presenteren en vragen van de jury beantwoorden. Uiteindelijk werden vier winnaars gekozen die elk een deel van de 100.000 dollar aan prijzengeld kregen om hun idee te realiseren. De jury koos drie winnaars en er was ook een publieksprijs van 10.000 dollar.
De eerste die zijn project vrijdag mocht presenteren was AncestorCloud, een initiatief uit Utah dat mensen met elkaar verbindt om samen onderzoek te doen. Vergelijkbaar met een marktplaats inclusief betaalmodule waarbij de vrager de dienstverlener betaalt. Idee is dat zaken worden aangeboden als opzoekwerk in een archief,  vertaalwerk of transcribeerwerk. Inmiddels bestaat de app een paar maanden en bestaat de grootste gebruikersgroep uit vrouwen tussen de dertig en vijftig jaar. Dit lijkt opmerkelijk aangezien in Nederland het grootste deel van de genealogen uit mannen bestaat, maar wellicht is het te verklaren. In Amerika zijn namelijk meer vrouwelijke dan mannelijke genealogen. Uit enquêtes blijkt dat vrouwen meer geïnteresseerd zijn in recentere generaties en mannen juist meer in de oudere generaties. Aangezien er in de VS door het migratieverleden van mensen meer moeite moet worden gedaan om oudere generaties op te sporen, verklaart dit wellicht de verhouding tussen mannelijke en vrouwelijke genealogen.

Om niet te ver af te dwalen gaan we weer terug naar de presentaties van de finalisten. De volgende finalist was JRNL, een initiatief uit Las Vegas. JRNL staat voor Journaling App for Personal Journal Keeping. In de app worden alle gegevens uit social media en uit je eigen smartphone over jezelf en/of je kinderen bij elkaar gebracht, na een curatieslag. De niet relevante zaken worden eruit gefilterd en de interessante informatie blijft bewaard en wordt van context voorzien. Het uiteindelijke resultaat kan een hard copy boek zijn.

De volgende kandidaat die zich mocht presenteren was Studio Legacy Republic, een initiatief uit Californië dat op RootsTech wordt gelanceerd. Het idee is om via een app fotoalbums die anders na de dood van familieleden verloren gaan te digitaliseren. Er wordt binnen het initiatief ook gezocht naar zogenoemde Legacy Makers die families willen helpen hun fotoalbums te digitaliseren. Door de albums te digitaliseren kunnen de herinneringen bewaard blijven en de foto’s gemakkelijker gedeeld worden onder familieleden.

Vervolgens mocht TapGenes, een initiatief uit Chicago zich presenteren. Dit is een app die inspeelt op de gezondheidszorg, het zal dan ook niet verbazen dat de jury bij deze app veel vragen over privacy had. De initiatiefnemers garandeerden de jury dat de app-gebruiker de absolute controle heeft over de gegevens. Het idee achter de app is dat wanneer je van iedereen in de familie de ziektegeschiedenis vastlegt, je dit kun gebruiken voor bijvoorbeeld preventief onderzoek. Het idee is om met de app zogenoemde Genealogy Health Trees te ontwikkelen, stambomen kunnen worden geïmporteerd en worden verrijkt met gezondheidsgegevens. De initiatiefnemers denken dat het zelfs zonder DNA-onderzoek interessante informatie op kan leveren.
Vervolgens was de Historyproject, een initiatief uit Oakland aan de beurt. Het idee van deze app is een vernieuwde tijdscapsule waarbij gegevens uit social media, gedigitaliseerde familiearchieven, tijdgebonden iconen uit de wereld van de muziek, literatuur, kranten, etc. worden samengebracht. In de app kan de informatie worden gefilterd en relevante informatie behouden worden en verrijkt worden met context. De app kan uiteindelijk een hard copy boek als resultaat hebben. Idee achter de app is dat veel born-digital materiaal gemakkelijk verloren gaat.

Tot slot mocht Twile, een initiatief uit Engeland zijn app presenteren. Dit is een app waarbij met een geïmporteerde gedcom een mooi vormgegeven tijdlijn kan worden ontwikkeld. Aan de tijdlijn kunnen allerlei zaken, mijlpalen, worden toegevoegd. Denk hierbij aan de eerste stapjes, eerste woordjes, de tandenfee, etc. Door het chronologisch presenteren van gebeurtenissen over meerdere personen en plaatsen vertellen familieverhalen zich haast als vanzelf en wordt de samenhang in één oogopslag duidelijk. Inmiddels zijn al meer dan 1 miljoen verhalen aan de Twile-tijdlijn toegevoegd.
Vorig jaar won StoryWorth de Innovator Showdown. StoryWorth is een app waarmee je vragen kunt stellen aan familieleden. Deze vragen en antwoorden kun je vervolgens bewaren. Inmiddels werkt StoryWorth samen met de FamilySearch Family Tree waardoor de gegevens in de stamboom kunnen worden geïntegreerd. Maar wie zijn de winnaars van dit jaar? Dit jaar viel Twile dubbel in de prijzen. Twile kreeg zowel de publieksprijs van 10.000 dollar als de derde prijs van de jury. De uiteindelijke drie winnaars van 2016 waren:
  1. Eerste prijs (45.000 dollar): TapGenes
  2. Tweede prijs (29.000 dollar): Studio Legacy Republic
  3. Derde prijs (16.000 dollar): Twile (en publieksprijs 10.000 dollar)
Tot slot is het nog interessant om te vermelden dat na het lezen over deze apps, ook het ouderwetse hard copy boek nog steeds toekomst heeft. Zo werd tijdens een van de presentaties aangehaald dat van alle studenten op een college of universiteit maar liefst 85% de voorkeur geeft voor een papieren hard copy boek tegenover een digitale variant. Dat betekent dat digital only diensten moeten nadenken over papieren afgeleide versies. Toevalligerwijs wil het dat dit onderwerp ook werd aangehaald in het artikel Wat doen we met papieren boeken in het magazine van de Koninklijke Bibliotheek van januari 2016. Hoogleraar boekwetenschap Lisa Kuitert vertelt in dit artikel dat blijkt dat het lezen van papier tot een beter tekstbegrip leidt dan wanneer men een e-book leest. Dit onderzoek is uitgevoerd onder jonge kinderen, die met de iPad in de hand zijn opgegroeid. Van een generatiekloof tussen ‘digital natives’ en ouderen is dus geen sprake. Bovendien wordt je ook minder afgeleid wanneer je een fysiek boek leest, dan wanneer je vanaf een scherm informatie tot je neemt. Daarbij blijkt dat andere zintuigen eveneens een rol spelen bij de informatieverwerking, door middel van reuk en tastzin worden de hersenen bij het lezen van een papieren boek gestimuleerd informatie te verwerken.

Benieuwd hoe de andere dagen van RootsTech waren? Lees ook onze blogs over de openingsdag en de specialisten-dag voorafgaand aan de publieksbeurs.

2 opmerkingen: