vrijdag 5 februari 2016

Opening RootsTech: Celebrating Families accross Generations

De openingsdag van RootsTech , het grootste evenement op het gebied van familiegeschiedenis in de wereld, is achter de rug. Onze Ruud Straatman, hoofd sector Digitale Producten, is aanwezig en wat opvalt is dat de beurs volop wordt bezocht door een bijzonder jong publiek. Van de 25.000 bezoekers zijn op RootsTech meer dan 7.000 jonger dan 18 jaar! Dit is geheel in lijn met het groeiende aantal tieners als gebruiker van FamilySearch, in het Amerikaans beter bekend onder de naam ‘millennials’, oftewel in het Nederlands Generatie Y. RootsTech is er echter niet alleen voor de bezoekers in het Salt Palace Convention Center in San Francisco. De presentaties zijn ook live te volgen via een internet stream. Zo’n 125.000 mensen volgen die stream, volgens Steve Rockwood, CEO van FamilySearch.
Dit jaar is het thema van het congress “Celebrating Families across Generations”. Dit thema is gekozen met het achterliggende idee om nieuwkomers aan te trekken en enthousiast te maken voor familiegeschiedenis. De publieksbeurs werd gisteren, donderdag 4 februari 2016, geopend door Rockwood die meteen op het thema aanhaakte. Hij stelde dat de aandacht van niet-genealogen bereikt kan worden door te focussen op de personen, in plaats van het genealogisch onderzoek. De latent geïnteresseerde haken volgens Rockwood snel af als het te abstract of over een te ver verleden gaat. Die groep is meer geïnteresseerd in de emotionele kant van de genealogie en zullen dus eerder gegrepen worden door verhalen over één of enkele recente personen aan de hand van biografische gegevens en familieverhalen. Familiegeschiedenis begint volgens Rockwood immers bij het hart, later volgt het verstand. Hierop aanhakend legt hij uit dat de echte genealogen juist wel voor de inhoud gaan.

Naast de opening van Rockwood waren er tijdens de openingsdag ook key note presentaties van onder meer Paula Madison, documentaire filmmaker en Bruce Feiler, columnist van de Sunday New York Times. Feiler ging in zijn presentatie in op drie manieren om de familieband te versterken:
  1. Schrijf een missie voor je familie
  2. Speel storytelling spelletjes
  3. Vertel je familiegeschiedenis
Over dit laatste zegt Feiler dat het volledige verhaal niet altijd nodig is. Sterker nog, de beste manier om een uitgebreid verhaal te vertellen is aan de hand van een kleiner verhaal. Uit onderzoek blijkt zelfs dat kinderen die meer weten over hun ouders, grootouders en andere familieleden – zowel de positieve als negatieve verhalen – een hoger gevoel van eigenwaarde hebben en meer vertrouwen om hun eigen uitdagingen aan te gaan. Hij refereert tijdens zijn presentatie ook naar artikelen die hij eerder schreef voor de New York Times en de Huffington Post.
Een bijzonder intrigerend verhaal was dat over Samuel Lowe en zijn nakomelingen in Verenigde Staten en China dat werd vertelt door producent Paula Williams Madison. Het verhaal start bij Paula Williams Madison en haar twee broers Elrick en Howard Williams die in Harlem zijn opgevoed door hun Chinees-Jamaicaanse moeder Nell Vera Lowe. De drie kinderen van Lowe starten hun zoektocht bij de Toronto Hakka Chinese Conference waar ze leden van de Chinees-Jamaicaanse community leren kennen. Tijdens hun zoektocht maken ze reizen naar Jamaica en leren meer over hun grootvader en het leven dat begon in Mocho, Clarendon Parish, en eindigde met een succesvol bedrijf in St. Ann´s Bay. In 1933 is hij echter vertrokken uit Jamaica om voorgoed naar China te gaan. De broers en zus reizen samen met zestien andere familieleden naar de twee Chinese steden ShenZhen en GuangZhou om hun stamboomonderzoek naar een nieuw level te brengen. Samen bezoeken ze het dorp van hun voorouders en vinden ze documentatie waaruit blijkt dat hun familie tot 3.000 geleden te herleiden is, tot 1006 voor Christus. De reis eindigt uiteindelijk in een onvergetelijke familie reünie met driehonderd nakomelingen van hun Chinese grootvader. Nieuwsgierig naar de zoektocht? Bekijk ook de website Finding Samuel Lowe.

Naast vele presentaties was er ook een uitgebreide beurs met stands van meer dan tweehonderd exposanten en leveranciers. In de Expo Hall was ook een speciale ‘Innovator Alley’ waar de twaalf halvefinalisten van de Innovator Showdown Semifinal Round vertegenwoordigd zijn met een stand. Meer informatie over deze finalisten is te vinden in onze blog over de dag voorafgaand aan de publieksbeurs: RootsTech Innovator Summit: specialisten-dag waar genealogie en technologie samenkomen.
Nieuwsgierig naar de presentaties die al geweest zijn? Ze zijn nog terug te zien! Vanmiddag start de tweede dag en deze is ook weer live te volgen via de internet stream.

Benieuwd hoe de dag voorafgaand aan de publieksbeurs was? Lees ook onze blog over de specialisten-dag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten