dinsdag 5 januari 2016

Verborgen Verleden zaterdag 9 januari 2016 Tom Egbers


De basis voor elke aflevering van Verborgen Verleden wordt gelegd met behulp van het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis. In de uitzending worden een of meerdere familielijnen uitgewerkt voor de zoektocht van de hoofdpersoon, maar er zijn natuurlijk nog veel meer verhalen te vertellen. Naar aanleiding van ons onderzoek geven we op deze pagina’s nog wat extra informatie bij de betreffende uitzending.

‘Wie ben ik?’ vraagt Tom Egbers zich hardop af aan het begin van zijn zoektocht met Verborgen Verleden. We zien hem de Brent Knoll beklimmen, een flinke heuvel in zuidwest Engeland, waar zijn moeder vandaan komt. Tom is er vaak geweest op familiebezoek. Na haar overlijden heeft hij samen met zijn broer en hun gezinnen haar as op die plek verstrooid.
‘Ik kom hier ook wel vandaan,’ zegt hij. ‘Dit ben ik ook.’
Een belangrijke vraag die hij heeft, is die over de familie van zijn moeder, Josephine Duffy. Zij heeft altijd gezegd dat haar familie van oorsprong Iers was. Hoe dat precies zat, wist ze niet.
Grootvader Thomas Duffy, de man naar wie Tom is vernoemd, stierf jong. Op zijn graf staat een Iers katholiek kruis. Hij vocht in de Eerste Wereldoorlog en kwam naar verluidt terug als een ‘stille man’ die niet sprak over wat hij had meegemaakt. Wat heeft hij gezien, vraagt Tom zich af. Als hij in The National Archives in Londen te horen krijgt dat zijn grootvader drie jaar op het slagveld in Noord-Frankrijk is geweest, niet in de loopgraven weliswaar, maar ‘close enough to be killed at any time’ is hij zichtbaar aangeslagen. ‘Hij heeft de hel in de ogen gezien,’ zegt hij. Ruim drie jaar van zijn korte leven.
Ook verder terug in de familie Duffy komt Tom nogal heftige gebeurtenissen tegen. Overgrootvader Matthew Duffy benam zich het leven op 42-jarige leeftijd. Diens vader Thomas had de oversteek van Ierland naar Liverpool gemaakt in 1840, als zovelen in die tijd op de vlucht voor de honger. De Great Famine, toen de aardappeloogsten mislukten en een miljoen Ieren het geluk en vooral het voedsel elders zocht. Als Tom in de straat staat, voor het huis waar Matthew Duffy na zijn zelfmoord werd aangetroffen, is hij duidelijk geëmotioneerd. ‘Remember who you are, zei mijn grootmoeder altijd,’ memoreert hij – laat je emoties niet de overhand krijgen.
Na afloop, terugkijkend op de zoektocht zegt Tom Egbers: ‘Het verrijkt mijn leven. Mijn moeder koesterde haar Ierse roots, en ik koester ze nu op mijn beurt en draag dit over op mijn kinderen.’

De familie Egbers

Woonplaatsen

Tom Egbers is geboren in Almelo. De familie Egbers is generaties lang aardig honkvast geweest. Jan Albert Egbers (die ook wel staat geregistreerd als Egberts, net als Douwe Egberts) werd in 1809 geboren in Holten, trouwde in 1836 in Holten met een Holtens meisje en overleed daar in 1883. Volgende generaties vestigden zich ook in Holten of binnen een straal van zo’n veertig kilometer rondom Holten. Ze woonden in Bathmen, Deventer, Gorssel, Heerde, Wierden en Almelo.


Beroepen

Jan Albert Egbers (1809-1883) was ‘boerwerker’. Ook zijn zoon Hermannus Egbers (1842-1915) werkte als boer, maar in de volgende generaties veranderden de beroepen. Zo was Jan Albert Egbers (1874-1951), Toms overgrootvader, spoorwegarbeider. Toms grootvader was slager, Toms vader ondernemer met verschillende slagerijen.


De naam Egbers

Vanaf 1811 werden er in de burgerlijke stand vaste achternamen of familienamen genoteerd. Voor die tijd hadden mensen wel een achternaam of toenaam, maar die wisselde ook wel gedurende iemands leven. Zeker in Twente, de streek waar de voorouders van Ton Egbers vandaan komen. Kinderen uit hetzelfde gezin konden verschillende achternamen hebben.
De vader van Jan Albert Egber(t)s was weliswaar de eerste die Egberts heette, in de bronnen vinden wij hem ook onder (tenminste) twee andere namen. Hij heette ook Brinks of Brinkes en ergens anders werd hij Vlikkers genoemd. Het had weinig gescheeld of Tom Egbers had een andere familienaam gehad. 


meer informatie over CBG|Centrum voor familiegeschiedenis vindt u hier


Geen opmerkingen:

Een reactie posten