vrijdag 5 december 2014

Plakboek W.O. I


Marinus Das (Rotterdam 1 april 1887 – [Kaapstad 1978])

Door op de foto te klikken krijgt u een vergrote weergave
Het zal niemand zijn ontgaan dat 2014 het jaar was van de herdenking van het begin van de Eerste Wereldoorlog. Ook in het vierde nummer van ons kwartaalblad Gen. zal aandacht worden geschonken aan de gevolgen van de Grote Oorlog.


In onze archiefcollectie bevindt zich een bijzonder album. De in Rotterdam geboren krankzinnigenverpleger Marinus Das werkte in 1914 als verpleger in het oorlogsgebied Servië. Door het oorlogsgeweld en epidemieën van vlektyfus en dysenterie waren er in december 1914 gemiddeld dertienhonderd tot veertienhonderd doden per week te betreuren. 

Ook Das raakte besmet met tyfus, en keerde in maart terug naar Holland. Niet voor lang, want al in september werkte hij in het Hollandse hospitaal in het voormalige restaurant Pré-Catalan in het Parijse Bois de Boulogne. Hij plakte foto’s van de hospitaalzalen, kaarten, visitekaartjes en postzegels uit Servië en Parijs in een album.


In 1919 ging Das opnieuw naar Servië, naar Višegrad, waar hij nog een jaar als verpleger werkte. Na terugkomst vertrok hij naar Amerika, waar hij iemand kende in Provo, Utah. Van daar uit ging hij naar San Francisco, waar hij verschillende baantjes had. In 1926 begon hij daar een importbedrijf in kunstnijverheidsproducten, waar onder glas van de bekende glasfabriek Leerdam. In 1930 was hij betrokken bij de  tentoonstelling ‘hedendaagse Nederlandse kunstnijverheid’ in San Francisco, waarnaast belangrijke unica van Leerdam ook producten van de Plateelbakkerij Zuid-Holland te zien waren.

Met de crisis ging ook zijn bedrijf ten onder. In 1933 was hij blijkens een krantenartikel met wat geleend geld terug naar Nederland gegaan. Een volgend levensteken dateert van veertig jaar later; in 1972 schreef hij naar Nederland vanuit Zuid-Afrika. Hij was inmiddels 85, gepensioneerd na werkzaamheden als bedrijfsleider van de firma Binnehuis in Kaapstad, en zijn lichamelijke gezondheid liet te wensen over. Maar zelfs onder die omstandigheid bleef zijn reislust bewaard: hij plande al een reis naar Europa en naar Joegoslavië. Het is onduidelijk of hij daar nog aan is toegekomen.


Het album is te vinden in de collectie Das, 1461, inv. nr. 5. (In verband met de kwetsbare staat kan het album niet worden ingezien.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten