maandag 1 december 2014

Databank Dapperheidsonderscheidingen online bij NIMH

Door de toekenning van de Militaire Willems-Orde (MWO) aan Marco Kroon in mei 2010 en aan Gijs Tuinman in december 2014 is de aandacht voor dapperheidsonderscheidingen sterk toegenomen. Reden voor het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) de 'databank dapperheidsonderscheidingen' online beschikbaar te stellen voor historisch en genealogisch onderzoek.

In deze unieke databank zijn voor het eerst vrijwel alle namen van dragers van Nederlandse dapperheidsonderscheidingen tussen 1815 en 2000 samengebracht. Het is mogelijk te zoeken op achternaam, op onderscheiding of op periode waarin een onderscheiding per Koninklijk Besluit is toegekend. Bij iedere persoon is, wanneer bekend, het wapen of dienstvak vermeld, evenals de missie of actie waarvoor de onderscheiding is toegekend.
Naast de dragers van de Militaire Willems-Orde zijn ook de dragers van o.a. de Bronzen Leeuw, het Kruis van Verdienste en het Bronzen Kruis (zoals te zien op de afbeelding) in de databank van het NIMH te vinden.
Voor familiehistorici met militaire voorouders is dit een bijzonder handige bron.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten