dinsdag 3 september 2013

Webkaart met alle gebouwen van Nederland naar leeftijd

Op basis van openbare gegevens van Basisregistraties Adressen en Gebouwen, door de gemeenten geleverd aan het kadaster, heeft Bert Spaan van Waag Society – Institute for art, science and technology een website gemaakt waar via een kaart van elk gebouw in Nederland de leeftijd kan worden opgezocht. Daarnaast geeft de site basisgegevens zoals oppervlak, functie en adresgegevens. Er zijn verschillende kleuren voor gebouwen van verschillende leeftijden. Alle 9.866.539 gebouwen van Nederland zijn te zien.


Omdat de weergave van de gegevens net zo betrouwbaar is als de onderliggende database, zijn met name de gegevens over de bouwjaren van oude gebouwen (ouder dan ca. 150 jaar) vaak onbekend. Soms hebben  ze de vorm van een standaardwaarde. Voor de meeste oude gebouwen in de Amsterdamse binnenstad is zo aangegeven dat ze uit het jaar 1005  stammen. De bouwjaren in de negentiende-eeuwse  wijken van Amsterdam lijken daarentegen weer wel redelijk in overeenstemming met de werkelijkheid. Met hulp van (professionele) gebruikers zal deze informatie in de toekomst waarschijnlijk verbeteren.

Een leuke applicatie bij een wandeling tijdens een dagje uit of wanneer je op zoek bent naar de leefomgeving van een voorouder. Maar vooral ook een erg fraai beeld om naar te kijken. Sommige steden, wijken of gebieden lijken op deze manier weergegeven wel moderne abstracte kunstwerken. Zie ook dit commentaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten