donderdag 12 december 2013

Nadere ontsluiting CBG Familieadvertenties t/m 1970 gevorderd tot de letter U

De CBG-collectie Familieadvertenties tot 1970 wordt momenteel nader ontsloten op persoon, datum en plaats, inclusief eventuele huwelijkspartner en/of moedersnaam. Dit enorme project is inmiddels gevorderd tot en met de letter U (stand van zaken d.d. 12 december 2013). Dit houdt in dat bij zoeken via de Centrale catalogus op de website van het CBG (openingspagina rechtsboven) in de resultatenlijst de nieuwe metagegevens bij de resultaten worden getoond. Dit stelt de zoeker in staat om met grote mate van waarschijnlijkheid vast te stellen of de gezochte persoon er bij zit. In geval van grote namen zoals de Boer en Jansen hoeft een onderzoeker dan veel minder te bladeren. Het leidt er tevens toe dat nu bij het zoeken op een bepaalde achternaam ook resultaten worden gevonden in advertenties van andere naamdragers. De aldus gevonden advertenties kunnen als gebruikelijk worden geraadpleegd in de Digitale Studiezaal in ruil voor betaalde eenheden. (Vrienden CBG beschikken jaarlijks over 500 gratis eenheden).

Aan deze nadere ontsluiting wordt al lange tijd gewerkt. De resultaten komen sinds februari 2013 na aanvullende controles en nabewerkingen in batches beschikbaar. In totaal betreft het tot en met de letter U bijna 7,5 miljoen persoonsvermeldingen. Binnen enkele maanden zal de gehele collectie tot en met de Z op deze manier nader zijn ontsloten. Daarna zullen de komende jaren de collecties familieadvertenties van ná 1970 op dezelfde manier nader worden ontsloten met hulp van onze toegewijde vrijwilligers. Dat zal leiden tot naar schatting nog eens méér dan 10 miljoen persoonsvermeldingen.

Het is onze ambitie om de indexgegevens van de Familieadvertenties in 2014 ook toe te voegen aan WieWasWie, waardoor het mogelijk zal worden om op twee namen te zoeken.

Voorbeeldschermen:
 
Onderstaande schermafdruk laat een voorbeeld zien van een resultatenlijst. De eerste drie resultaten leiden naar de hoofdcollecties (tot 1970, 1970-2000 en 2000-2010). Daar kunnen onderzoekers als vanouds bladeren door de drie deelcollecties (voor zover reeds digitaal).

In detail: 

De daaropvolgende  resultaten leiden naar individueel ontsloten advertenties, op alfabetische volgorde van voorletters/-naam. Voor deze gelegenheid rood omcirkeld zijn de namen van de gevonden persoon, groen omcirkeld de plaatsnaam als genoemd in de advertentie en blauw omcirkeld het jaartal. Tevens kunt u hier zien dat de naam Beeren ook is gevonden in advertenties op een andere naam. In dit voorbeeldscherm in advertenties op de naam Ariaens en Coenen. 


Dit is een gewijzigde en bijgewerkte versie van het bericht van 5 februari 2013.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten