vrijdag 7 december 2012

Alle Nederlandse gesneuvelden in de meidagen 1940

In de meidagen van 1940 sneuvelden zo’n 3000 Nederlandse militairen, krijgsgevangenen, enkele burgers en leden van Rode Kruis en Politie. Het boek Gevallen voor Nederland. Nederlandse gesneuvelden in de meidagen 1940 van J.W. de Leeuw is een eerbetoon aan deze gevallenen, die hier allen in alfabetische volgorde worden genoemd van Aafjes tot Zwolle, tezamen met korte biografische gegevens, zoals leefjaren, onderdeel en rang, onderscheidingen, wijze van overlijden en bronnen. Van de bronnen was de Erelijst van de Koninklijke Landmacht de belangrijkste, maar ook andere archiefbronnen zijn gebruikt om deze uitgave tot stand te brengen.


Het sober uitgevoerde gedenkboek is in oblongformaat en besluit met aanvullende informatie over oorlogsschepen, de Stichting Ereschuld en Dankbaarheid (SED), zwartwitfoto’s en kaartjes van de krijgsverrichtingen op de verschillende vliegvelden als Ockenburg, Ypenburg en Valkenburg, luchtfoto’s van de Grebbeberg, gebruikte afkortingen en bronnen.

J.W. de Leeuw, Gevallen voor Nederland. Nederlandse gesneuvelden in de meidagen 1940. Uitgeverij Aspekt, Soesterberg 2012,  336 pag.'s, isbn 9789461530684, prijs € 44,95.

Overigens zijn de 425 gesneuvelden van de Slag om de Grebbeberg ook terug te vinden op een speciale website van Stichting de Greb.  Er bestaat ook een soortgelijke website met daarop de 553 gesneuvelden van het Zuidfront Holland, de 133 gesneuvelden van de Maaslinie en de 167 gesneuvelden van de Slag om de Residentie. Deze lijsten bevatten meestal aanzienlijk minder details dan het overzicht in het boek.
We houden ons aanbevolen voor méér links !.

4 opmerkingen:

 1. ? ? ? WAAROM enkele burgers ? ? ?
  De ca. 900 van het bombardement op Rotterdam sneuvelden zeker niet in de Meidagen van 1940.

  Het CBG mag echt beter op haar teksten letten !

  Joop Geevers, geb. Rotterdam 1931.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Onder sneuvelen wordt door de auteurs verstaan "omkomen op het slachtveld", waar twee partijen elkaar gewapend tegemoet treden. Daaronder worden dan niet alle slachtoffers van oorlogsgeweld verstaan die vallen als gevolg van eenzijdig handelen, zoals bij een bombardement.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het boek Gevallen voor Nederland : Nederlandse gesneuvelden in de meidagen 1940 / J. W. de Leeuw is een ontoegankelijk, onwetenschappelijk werk. Het ontbreekt aan enige verklarende verantwoording, er is geen toelichting op de werkwijze van de auteur.
  De opsomming van gesneuvelden is vreemd genoeg ongenummerd. De bijlagen zijn willekeurig gekozen en dragen ook niet bij aan de ontsluiting van het werk.
  Ik heb het telwerk maar handmatig verricht: de lijst telt 2333 gesneuvelden.
  Dit aantal verschilt aanzienlijk met de lijst van gesneuvelden in het [ veel oudere ] werk Doodenwacht bij onze gesneuvelden / G.H. Hoek. Deze ook ongenummerde lijst bevatte [ handmatig geteld ] 2166 gesneuvelden.
  Het ontbreekt nog immer aan een wetenschappelijk, goed toegankelijk en controleerbaar betrouwbaar werk over de Nederlandse gesneuvelden in de meidagen van 1940.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En: het is 'slagveld' ; niet 'slachtveld' ...

  BeantwoordenVerwijderen