donderdag 1 november 2012

Online zoeken voor genealogen in collecties KB

De Koninklijke Bibliotheek biedt de meest volledige collectie Nederlandse publicaties op het gebied van de Nederlandse geschiedenis. Een steeds groter deel van de KB-collectie is online beschikbaar. Dit maakt het mogelijk om vanuit huis gebruik te maken van de collectie van de KB. In die collectie van de KB is natuurlijk ook veel te vinden voor genealogen. Met name vier belangrijke gratis toegankelijke online-collecties zouden in ieder onderzoek de revue moeten passeren:

In de eerste plaats natuurlijk de Historische Kranten. Daarover hebben we in dit Bronnen dossier@CBG al eerder geschreven. In de vele miljoenen pagina's gedigitaliseerde en ge-OCRde kranten moet voor iedere familiegeschiedenis wel iets relevants te vinden te zijn.

Het Geheugen van Nederland is de grootste online beeldbank van Nederland. Daarin collecties van verschillende musea, archieven en bibliotheken, waaronder ook het Centraal Bureau van Genealogie. In het Geheugen van Nederland vindt je o.a. foto’s, affiches, manuscripten, brieven, tekeningen, prenten, kaarten etc.

Early Dutch Books Online geeft full-text toegang tot meer dan twee miljoen bladzijden in 10.000 boeken uit het Nederlandse taalgebied uit de periode 1781-1800. Deze boeken handelen ook deels over de eeuwen daarvoor. Al zoekend op familienaam is de kans groot om allerlei wetenswaardigheden over naamgenoten en familieleden te weten te komen.

Staten-Generaal Digitaal maakt de Handelingen (Kamerverslagen, Kamerstukken en Kamervragen) van de Eerste en de Tweede Kamer uit de periode 1814-1995 voor iedereen toegankelijk en doorzoekbaar. De Handelingen van na 1995 vindt u op www.overheid.nl. Alle documenten zijn full text te doorzoeken op willekeurige zoektermen. Dus ook op familienaam. Een onvermoede en onverwacht rijke bron voor de familiehistoricus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten