donderdag 21 juni 2012

Medewerkers KB winnen prijs op Hack4Europe!

Hack4Europe! is een serie bijeenkomsten georganiseerd door de Europeana Foundation om de technische mogelijkheden te verkennen van het principe van Open Data voor het digitale culturele erfgoed. Europeana beoogt een centrale ingang te zijn voor het digitale erfgoed van Europa en vormt een ware schatkamer aan beeldmateriaal.  

De Hack4Europe!-bijeenkomsten hebben het karakter van een soort wedstrijd. Van 13 - 15 juni vond één van die bijeenkomsten plaats in Leuven (Bel.).  Twee medewerkers van de KB vielen in de prijzen. Clemens Neudecker (Onderzoek - Europese Projecten) en René van der Ark (IT-Ontwikkeling) kregen de welverdiende prijs van hun collega's voor hun Portal Thingy
Portal Thingy is een applicatie die tekst van metadata in Europeana analyseert op het voorkomen van namen (persoon, plaats) en de gevonden namen koppelt aan dezelfde namen elders op Internet (bv Wikipedia). De gevonden koppeling kan door de gebruiker worden opgeslagen en locaties kunnen op een kaart getoond worden. Kortom: een veelbelovende applicatie voor familiehistorici.

Voor wie Portal Thingy wil uitproberen is een prototype beschikbaar: http://hack4europe.kbresearch.nl/. Gebruik 'firefox' als browser. Alleen dan werkt het goed. De liefhebbers van meer gedetailleerde technische informatie kunnen hier terecht. 

Op de weblog van Europeana zal de komende tijd meer informatie beschikbaar komen over de verschillende inzendingen voor Hack4Europe!.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten