donderdag 10 mei 2012

Website Historische Kranten van KB op weg naar 9 miljoen pagina's

Via de website Historische Kranten biedt de KB nu vijf miljoen krantenpagina’s online aan. Dat is een mooie mijlpaal. Een steeds grotere selectie uit de periode 1618-1995 is voor iedereen gratis toegankelijk en op eenvoudige wijze te doorzoeken.  De website Historische Kranten zal eind van dit jaar zo’n negen miljoen pagina’s bevatten. Het materiaal wordt door deze grote aantallen steeds interessanter. Politieke ontwikkelingen volgen, het eerste gebruik van bepaalde woorden naar boven halen, uitzoeken wat krantenredacties op een bepaald moment interessant vonden, vergelijkingen maken tussen taalgebruik en invalshoeken van kranten uit dezelfde tijd: het wordt de onderzoeker steeds gemakkelijker gemaakt. Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van de eigen stamboom, een familiebedrijf, of de eigen stad of streek kan ook steeds meer informatie vinden. De berichten uit de burgerlijke stand, de familieberichten, de talloze advertenties – ze kunnen onverwachte vondsten opleveren.


Vele grote en kleine titels zijn aangevuld met nieuwe afleveringen, waaronder een aantal belangrijke landelijke kranten. De Opregte Haarlemsche Courant heeft zo’n tweehonderd jaar bestaan, voor de periode 1813-1869 is de krant nu opgenomen in de webdienst. Dit betekent een forse versterking van het aantal negentiende-eeuwse kranten. De na-oorlogse kranten zijn belangrijk uitgebreid met jaargangen van het communistische dagblad De Waarheid (1952-1989).

Er is ook nieuws van overzee, dit keer vooral uit de Oost. Uit Nederlandsch-Indië zijn nu bijvoorbeeld beschikbaar De Indische Courant, De Sumatrapost, en de Java-bode. De Indonesische periode (dus na de oorlog) is vertegenwoordigd met de Nieuwsgier en Het nieuwsblad voor Sumatra. Erg bijzonder is de Nieuw Guinea koerier (1959-1962) die verscheen in de laatste jaren van de laatste Nederlandse kolonie in Zuid-Oost-Azië.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten