woensdag 15 februari 2012

Japanse interneringskaarten 1942-1945 bij het NA

Via de website Gahetna.nl van het Nationaal Archief worden sinds augustus 2011 de zogenaamde Japanse Interneringskaarten van Nederlandse en Indische krijgsgevangenen over de periode 1942-1945 beschikbaar gesteld.
Het Nationaal Archief beschikt over 47.818 Japanse interneringskaarten van Nederlandse, Indische, Indonesische, Molukse, Menadonese en Chinese krijgsgevangenen. Het betreft interneringskaarten van soldaten van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) en van personeel van de Koninklijke Marine (KM) dat tijdens de Tweede Wereldoorlog krijgsgevangen is gemaakt door de Japanse militaire eenheden.

In verband met de privacy worden alleen de kaarten beschikbaar gesteld van mensen die méér dan honderd jaar geleden geboren zijn, omdat men van die mensen aan neemt dat ze inmiddels zeker overleden zijn. Op dit moment zijn dat er 27.173. Jaarlijks wordt het vrij toegankelijke bestand verder uitgebreid.

In de index kan worden gezocht op naam, waarna men in een lijst met "hits" kan doorklikken naar afbeeldingen van de kaarten. Naast zoeken op naam en geboortedatum is de index ook doorzoekbaar op kampnamen, doodsoorzaken en zelfs met Japanse tekens. Op bijgaande foto de voorzijde van de kaart van cabaretier Wim Kan (1911-1983), die voor zijn one-man-shows regelmatig putte uit zijn kamp-ervaringen. Ook een afbeelding van de achterzijde is beschikbaar.


De collectie lijkt enkele hiaten te bevatten. Zo zijn er bij het Marinedeel geen kaarten te vinden van personen met achternamen beginnend met de letter A, ook van de beginletter B zijn opvallend weinig kaarten aanwezig.

Zie website gahetna.nl voor méér informatie over achtergronden en gebruik van deze collectie. 
In Migranten diossier@CBG is eerder aandacht besteed aan oorlogserfgoed in Indonesië, waaronder een speciale website gewijd aan interneringskampen: indischekamparchieven.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten