vrijdag 2 december 2011

Sailing Letters worden verder ontsloten door Meertens Instituut

De National Archives in Londen bewaart het archief van het High Court of Admiralty. In dit omvangrijke archief zitten circa 38.000 Nederlandse brieven en documenten. Deze zijn buit gemaakt door Engelse kapers die in de zeventiende en achttiende eeuw Nederlandse schepen veroverden. 
Het project Sailing Letters, dat in 2004 startte op initiatief van de Koninklijke Bibliotheek, had tot doel om de bekendheid van deze Nederlandse brieven en documenten in de National Archives te vergroten en deze documenten toegankelijk te maken voor onderzoekers. En met kennelijk succes.


Deze brieven vormden reeds aanleiding tot de reeks publicaties en een tv-serie:
De publicatiereeks Sailing Letters Journaal bestaat uit boeken met transcripties en inleidende hoofdstukken, plus bijbehorende dvd's met gedigitaliseerde documenten. In de KRO tv-serie Brieven boven Water werden brieven uit de17e en 18e die nooit aankwamen alsnog bij de nazaten van de geadresseerden te bezorgd. Komend jaar komt hiervan een tweede serie.
In 2011 is het project Sailing Letters, inclusief de index die een deel van de documenten ontsluit, overgedragen aan het Nationaal Archief. Zie de website van het NA voor meer informatie en toegang tot de index.

Het gros van de duizenden brieven in Londen wacht echter nog op ontsluiting. Op 23 november is bij het Meertens Instituut een vrijwilligersproject rond gekaapte brieven van start gegaan, met subsidie van het Prins Bernard Cultuurfonds. Het project stelt zich ten doel de Nederlandstalige gekaapte brieven uit de 17e en 18e eeuw te ontsluiten en te transcriberen. Daarvoor worden nog vrijwilligers gezocht. Zie website van het Meertens Instituut.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten