woensdag 30 november 2011

Britse kranten 1700-1949 online.

Inmiddels is bijna iedereen wel bekend met de website Historische Kranten van de KB. Daar kun je vrij zoeken in vier eeuwen Nederlandse kranten. Onlangs werden er weer 1 miljoen pagina's toegevoegd aan die digitale verzameling.
De British Library heeft een soortgelijk initiatief: British Newspapers 1800-1900. Daar zijn inmiddels 2 miljoen pagina's van 19e eeuwse Britse kranten te doorzoeken.


In tegenstelling tot de Nederlandse site van de KB is de Britse site niet gratis. Maar wanneer je bij een onderzoek goede verwachtingen hebt om verder te komen via Britse kranten, dan loont het de moeite om voor 9,99 pond een week toegang aan te schaffen. Zie hier voor de voorwaarden. (In de bibliotheek van de British Library in Londen is de toegang tot de database wel gratis.)

De British Library heeft klaarblijkelijk afspraken met meerdere partijen, want er is nog een tweede website online waar oude kranten uit de collectie van de British Library kunnen worden doorzocht: The British Newspaper Archive. Deze bestrijkt met dik 3 miljoen pagina's een groter tijdvak, nl. 1700-1949. Ook hier moet worden betaald (zie voorwaarden).
Deze website heeft wel als voordeel dat je na het gratis zoeken een overzicht van hits krijgt met meer uitgebreide citaten uit de gevonden artikelen, waardoor je beter kunt inschatten wat voor jou de waarde is alvorens door te klikken en te gaan betalen.

Wat de Britse kranten interessant maakt is dat het kranten zijn van de absolute grootmacht in de 19e eeuw. In het Britse rijk ging de zon nooit onder, en de Britse politiek, zakenwereld en pers had een voor die tijd uitgesproken internationale blik. Met name voor onderzoekers met interesse voor migranten, Indië en De West kunnen Britse kranten een uitkomst zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten