maandag 10 oktober 2011

Jodenjacht en de onthutsende rol van de Nederlandse politie in WO II

In april 2011 werd tijdens het symposium getiteld Slachtoffers in een daderarchief een database gepresenteerd van ongeveer 9.000 namen van Joodse slachtoffers van de ca. 250 belangrijkste Jodenjagers die konden worden aangetroffen in het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) van het Nationaal Archief. De zoektocht naar die 9.000 slachtoffernamen werd uitgevoerd door zes onderzoekers onder leiding van Jan Kompagnie en Ad van Liempt.

De zoektocht in dit uitzonderlijk rijke archief leverde echter ook heel veel informatie op over de werkwijze en achtergronden van de daders. Die informatie heeft nu zijn weg gevonden naar een indrukwekkende boek: Jodenjacht. De onthutsende rol van de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog. De ondertitel vertelt in feite al bijna het hele verhaal. Een boek dat je gelezen moet hebben wanneer je wilt begrijpen hoe de Jodenjacht in WO II werd georganiseerd en van welke praktijken de daders zich bedienden. Zie ook het web-interview met Ad van Liempt.

Ad van Liempt en Jan H. Kompagnie (red.), Jodenjacht. De onthutsende rol van de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog. Vandaag verschenen bij Uitgeverij Balans, 352 pag.'s, prijs € 19,95, isbn 9789760033681

Ad van Liempt schreef in 2003 ook het boek Kopgeld, dat handelt over privé-personen die zich als premiejager schuldig maakten aan Jodenjacht. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten