maandag 26 september 2011

NIMH presenteert mooie beeldbank militaire historie

Vandaag lanceerde het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) een mooie digitale beeldbank. Via deze beeldbank voor militaire historie zijn meteen 150.000 afbeeldingen beschikbaar gekomen voor historisch geïnteresseerde onderzoekers. De afbeeldingen bestrijken de gehele 19e en 20e eeuw en vormen uiteraard prachtig illustratiemateriaal. De afbeeldingen zijn afkomstig uit de defensie-archieven van de Koninklijke Marine, de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marechaussee. In totaal beschikt het NIMH over circa 2 miljoen afbeeldingen. De komende tijd zal de beeldbank dan ook regelmatig aangevuld worden.

Even grasduinen door de collectie maakte duidelijk dat in de beeldbank niet alleen foto's zitten, maar ook digitale reproducties van tekeningen en etsen. Zoals bijvoorbeeld de bijgaande afbeelding van de Gele Rijders in actie bij Stralsund in 1809, ver voor de introductie van de fotografie.

In de collectie zijn uiteraard veel foto's te vinden van de Tweede Wereldoorlog, uit Nederlands-Indië en de West en van allerlei schepen en rijdend materieel. Maar ook recenter materiaal over de treinkapingen, militaire oefeningen en vredesacties in het kader van de VN.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten