donderdag 15 september 2011

Huygens ING en NOC*NSF lanceren Databank Sport

Het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en het NOC*NSF hebben op 15 september 2011 samen de databank 'Sportbonden, sportclubs en sportperiodieken in Nederland tot en met 1940' gelanceerd.

Via deze nieuwe databank krijgen onderzoekers toegang tot bronnen van clubs die tijdens de Verzuiling voor de afzonderlijke katholieke, protestantse en socialistische sportbonden uitkwamen. Het gaat daarbij om voetbal-,  gymnastiek-, hockey-, korfbal-, schaak- en tennisclubs.
Voor genealogen en (regionale) historici is dit een belangrijk hulpmiddel bij het opsporen van gegevens over verenigingen die in het maatschappelijke leven van groepen en individuen vaak een belangrijke rol hebben gespeeld.


De 14.000 records in de database geven onder meer de datum van oprichting en ontbinding van de bond of clubs, de plaats van vestiging en de verklaring van de naam. Bij alle bonden is een overzicht gemaakt van de bladen of tijdschriften waarin zij hun officiële mededelingen publiceerden. Hierdoor kan een onderzoeker gericht op zoek naar het blad waarin mogelijk waardevolle informatie te vinden is over de gezochte club.

Zoeken in de database leidt tot tal van leuke ontdekkingen. Opvallend is bijvoorbeeld het enorme aantal voetbalclubs dat door het leven ging als Ajax. Dat waren er maar liefst 33, van Chèvremont tot Leeuwarden.

Deze Databank Sport is te vinden via de website Historici.nl, waar ook een groot aantal andere interessante bronnen en databases te vinden is. Zie hier voor meer achtergrondinformatie over de Databank Sport.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten