donderdag 29 september 2011

De doodsbriefjes van de Bommelerwaard

Naar aanleiding van de recente aandacht voor doodsbriefjes in het septembernummer van het CBG-tijdschrift Genealogie meldt na Gemeentearchief Roosendaal en het BHIC nu ook Streekarchief Bommelerwaard ons dat het nog beschikt over doodsbriefjes. In dit geval betreft het de gemeenten Brakel, Hedel, Heerewaarde, Poederoijen, Rossum en Zuijlichem. Zie de website van Streekarchief Bommelerwaard welke exacte periodes het per gemeente betreft.

Overigens heeft het Streekarchief Bommelerwaard sinds gisteren ook een eigen weblog. De eerste bijdrage aan de weblog is gewijd aan doodsbriefjes. Streekarchivaris Jan Buylinckx relativeert daarin de bewering van Rob van Drie in het Genealogie-artikel dat archieven gerechtigd zouden zijn om doodsbriefjes te vernietigen. Dat is volgens hem alleen het geval indien de doodsoorzaken van de doodsbriefjes overgenomen zijn op de persoonskaarten, en dat is in veel gemeenten niet gebeurd. Wanneer dit niet is gebeurd zijn volgens Jan Buylinckx archieven verplicht om de doodsbriefjes te bewaren. En dat is zeker goed nieuws.

1 opmerking:

  1. In de jaren '90 heb ik 19e eeuwse doodsbriefjes ingezien in het Gemeentearchief Oldenzaal. Ik neem aan dat die daar nog steeds zijn.

    BeantwoordenVerwijderen