maandag 9 mei 2011

Interessante bronnen via diachronie.nl

Bronnen voor onderzoek naar familiegeschiedenis worden vaak op minder voor de hand liggende plaatsen aangetroffen. Dat geldt ook op het internet. Onder mensen die de ontwikkeling van cultuur en taal door de eeuwen heen bestuderen zijn oude teksten uiteraard populair. Deze worden uitgebreid bestudeerd en tegenwoordig ook in digitale vorm gedeeld met collega-onderzoekers. Via de website diachronie.nl, die wordt gehost door het Meertens Instituut, worden diverse gedigitaliseerde bronnen aangeboden die ook interessant zijn voor genealogen.

Zie voor de gedigitaliseerde bronnen de afdeling corpora op de website. O.a. het Cartularium van het Oldenzaalse Onze-Lieve-Vrouwen Gilde 1403-1560 en Vorwaerden bouck Hospitael Audenaerde 1385-1391. Verder reisverslagen en egodocumenten uit de 15e en 16e eeuw. De website is in opbouw en er zullen meer transcripties worden toegevoegd.

De website biedt ook een aantal handige links naar soortgelijke verzamelingen in het binnen- en buitenland. 

1 opmerking:

  1. He leuk, ook de Bredevoortse protocollen die door mijn helaas overleden onderzoekspartner Henk Ruessink zijn getranscribeerd staan er bij. Die had hij gedoneerd aan het Meertens om ze voor toekomstige generaties onderzoekers beschikbaar te houden. Zie onze website Heerlijkheid Bredevoort voor deze en andere bronnen.

    BeantwoordenVerwijderen