woensdag 25 mei 2011

Early Dutch Books Online m.i.v. 27 mei 2011

Met ingang van 27 mei zijn op Early Dutch Books Online 10.000 boeken op het gebied van de geesteswetenschappen full-text te doorzoeken. In totaal gaat het om meer dan twee miljoen pagina's.  Het gaat om Nederlandstalige boeken uit de periode 1781-1800.
Early Dutch Books is het resultaat van samenwerking tussen de bibliotheken van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Leiden en de Koninklijke Bibliotheek. Er is gekozen voor de periode 1781-1800 omdat in die tijd de moderne drukletter Romein de overhand kreeg, en die is goed te OCR'en.

"Early Dutch Books Online richt zich voornamelijk op de zogeheten reguliere boeken, die bestaan uit geschiedkundige, politieke, theologische en letterkundige werken. Waarbij de volgende thematische clusters zijn te onderscheiden: History & Politics, Economy & Trade, Science & Ideas, Religion & Society, Daily Life & Education, Visual Arts, Literature & Drama , Dramaturgy and Musicology, Dialogues en Genre parodies."

Zie een eerdere bijdrage aan Methodiek dossier@CBG voor andere websites met gedigitaliseerde boeken en andere handige tips.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten