woensdag 6 april 2011

Half miljoen foto's van erfgoed via beeldbank

Veel genealogen zijn steeds op zoek naar mooie illustraties bij hun stamboom of familiegeschiedenis. Voor de meer recente periode kan men natuurlijk terugvallen op familiefoto's. Ook leveren bidprentjes en familieadvertenties mooi illustratiemateriaal. Een andere dankbare bron zijn afbeeldingen van voor de familiegeschiedenis belangrijke gebouwen en plaatsen.Onlangs kwam een mooie bron voor foto's van architecturaal erfgoed beschikbaar.De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed lanceerde 4 april namelijk zijn nieuwe beeldbank. Via een nieuwe website kan iedereen foto’s opzoeken, bekijken en tegen een vergoeding bestellen. Ongeveer een half miljoen foto’s over erfgoed zijn voor een breed publiek ontsloten: een ware schatkamer aan erfgoedfoto’s.
Nu vindt de bezoeker van de beeldbank vooral foto’s van gebouwde monumenten, maar ook afbeeldingen van archeologie, landschap. Op een later moment zullen er ook foto’s van roerend erfgoed op te vinden zijn, iedere dag wordt eraan gewerkt en zal het aanbod groeien.
De foto’s op de beeldbank zijn bij niet-commercieel gebruik rechtenvrij. Ze worden tegen een vergoeding aangeboden en niet alleen in standaardformaten zoals 10 x 15, maar ook in posterformaten (A0) en op Canvas bijvoorbeeld. De foto's uit de beeldbank kunnen embedded worden opgenomen in websites, zoals bijgaande foto van heraldisch goudleerbehang in het kasteel van Eijsden (L) en de foto van het kasteel zelf uit 1907.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten