woensdag 9 maart 2011

Familieadvertenties 1970-2000 nu in Digitale studiezaal CBG

Het beschikbaar komen van de Familieadvertenties van 1970-2000 (de familienamen A t/m T) betekent een belangrijke mijlpaal voor de Digitale studiezaal van het CBG, die nu in één keer wordt uitgebreid met personalia over vele miljoenen Nederlanders. Heel interessant voor genealogen, omdat vanaf de jaren zeventig het plaatsen van familieadvertenties in brede kring gebruikelijk werd. Ook voor journalisten wordt nu een
belangrijke informatiebron makkelijk toegankelijk. 
 
 
 
Als u bronnen in de Digitale studiezaal wilt raadplegen moet u eerst een account aanmaken om toegang te krijgen, afbeeldingen te raadplegen en eenheden te kopen. Daarna kunt u inloggen en de beelden te bekijken. Donateurs van het CBG krijgen 500 gratis eenheden per contributiejaar voor het raadplegen van afbeeldingen in de Digitale studiezaal.
 
Het gebruik om familieadvertenties in de krant te plaatsen is in de achttiende eeuw vanuit Frankrijk overgewaaid naar ons land. In het begin adverteerden alleen mensen die behoorden tot de maatschappelijke bovenlaag, later verspreidde het gebruik zich in bredere lagen van de bevolking.

De collectie familieadvertenties is gevormd door de samenvoeging van verschillende knipselverzamelingen. Onze vrijwilligers zetten dit werk tot op de dag van vandaag voort. De collectie bestaat uit drie deelverzamelingen:
- familieadvertenties tot 1970;
- familieadvertenties van 1970 tot 2000;
- famileadvertenties na 2000.
 
De verzamelingen tot 1970 is geheel, die van 1970 tot 2000 nagenoeg geheel gedigitaliseerd en opgenomen in onze online catalogus en de Digitale studiezaal.
 


6 opmerkingen:

 1. Gefeliciteerd met het bereiken van deze prachtige mijlpaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij het selecteren van een advertentie en vervolgens kiezen voor bv jpg afbeelding komt er een vreemde mededeling maar in ieder geval geen afbeelding die zoals gebruikelijk ws opgeslagen kan worden.
  Jurjen de Boer

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste Jurjen.
  Graag nadere info over dit specifieke geval.
  Om welke pagina gaat het (naam / nummer). Zodat we dat kunnen uitzoeken.
  Stuur maar naar ruud.straatman@cbg.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Uit een email van Jurjen en een andere gebruiker bleek dat er problemen kunnen zijn met het viewen van een download.
  Wanneer men downloadt via IE of Firefox en gebruikt maakt van een standaard viewer Microsoft Office Picture Manager zijn er géén problemen. Met enkele "méér exotische" viewers kan het kennelijk mis gaan.
  We hebben de technische bouwer van de Digitale studiezaal gevraagd dit te bestuderen en voor een oplossing te zorgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De bouwers van de Digitale studiezaal hebben het beschreven probleem opgelost, ook volgens de feedback van de twee gebruikers die het probleem in eerste instantie hadden gesignaleerd.

  BeantwoordenVerwijderen