vrijdag 25 februari 2011

Prachtig 'zoeken op personen' in Leiden.

Het Regionaal Archief Leiden (RAL) heeft onder de naam Zoeken op personen alle bestaande indexen op o.a. dtb's, de burgerlijke stand en het notarieel archief samengebracht in een database en deze vervolgens gekoppeld aan scans van de betreffende documenten. Op het moment van schrijven gaat het om bijna drie miljoen geïndexeerde personen (2.840.202 precies).

Hierdoor hebben bezoekers van de website uiteindelijk in één oogopslag inzicht in de belangrijkste primaire bronnen voor genealogisch onderzoek naar inwoners van Leiden en de andere gemeenten die tot het verzorgingsgebied van het RAL behoren: Alkemade, Hillegom, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnsburg, Sassenheim, Teylingen, Valkenburg, Voorhout, Voorschoten, Warmond en Zoeterwoude.Een handige en erg gebruiksvriendelijke zoekmachine die veel kans op succes biedt. Zeker als je gebruikt maakt van de mogelijkheid om met * te zoeken. Zoeken op Jans*en* geeft dan hits voor zowel Jansen als Janssen, Jansens, Janssens, Janszen etc.
Soms moet je wel even flink bladeren door de bron waar naar gelinkt is, en van sommige bronnen zijn er nog geen (complete)  indexen en digitale versies, maar daar staat een zee aan gratis scans tegenover. Het is dus zaak de vorderingen goed bij te houden via de website van het RAL.


Afhankelijk van het type onderzoek dat je doet kan het ook handig zijn dezelfde database te benaderen via een speciale ingang op plaats: Zoeken op plaats.
De website biedt ook nog een keur aan beeldmateriaal via de beeldbank, met meer dan 130 duizend afbeeldingen. Van foto's tot oude landkaarten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten