vrijdag 11 februari 2011

Montias Database

Genealogen zijn niet voor één gat te vangen en halen hun informatie soms uit de meest onverwachte bronnen.
Soms overlapt de honger naar gegevens met die van onderzoekers die op heel andere onderzoeksgebieden actief zijn. Zoals bijvoorbeeld kunsthistorici.
Voor kunsthistorici is het van belang om de herkomst (provenance) van kunstwerken vast te stellen. Er wordt heel wat werk verzet om uit te zoeken welke opeenvolgende eigenaars een schilderij of ander kunstwerk heeft gehad. En de verzamelde informatie vindt dan z'n weg naar databases, die dan weer een goudmijn zijn voor familiehistorici.

Een goed voorbeeld is de zogenaamde Montias Database van de Frick Art Reference Library. Deze database is genoemd naar John Michael Montias, die vanaf 1980 meer dan 1000 Amsterdamse notariële akten en inventarissen van de weeskamer ten behoeve van veilingen uit de periode 1597-1681 heeft doorgespit. Dat zijn de eigenlijke bronnen. Maar de zo gecreëerde afgeleide bron bespaart de genealoog een hoop werk en leidt tot mogelijke ontdekkingen die anders misschien wel verborgen waren gebleven.
De relevante gegevens over de kunstwerken, de verkoper en de koper zijn in de database opgenomen. Ook is de database waar mogelijk verder verrijkt met prosopografische gegevens over de genoemde mensen.Je kunt in de Montias Database zoeken op een groot aantal variabelen zoals naam, beroep, religie, woonplaats van zowel verkoper als koper, soort object, naam artiest etc.  Met wat geluk ontdekt je niet alleen welke objecten iemand in bezit heeft gehad, maar ook wat iemand deed voor de kost en welke relatie er bestond tussen koper en verkoper.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten