zondag 13 februari 2011

GenVer: wegwijzer in scans burgerlijke stand Familysearch

In hoog tempo komen scans van de Nederlandse burgerlijke stand beschikbaar op Familysearch, een website die ondersteund wordt door de Mormoonse kerk. Na de Tweede Wereldoorlog hebben de Mormonen in Nederland veel bronnen gemicrofilmd, waaronder de burgerlijke stand. De moederfilms, die in Salt Lake City opgeslagen liggen, worden nu gescand en via Familysearch gratis beschikbaar gesteld aan het publiek.

Dat is natuurlijk prachtig. Maar het is wel lastig om ze op de site van Familysearch te vinden. En als dat wel lukt dan is het niet gemakkelijk je weg erin  te vinden. Eén serie beeldjes omvat enkele honderden tot enkele duizenden scans, vaak van verschillende registertypen over meerdere jaren. En plaatsnamen zijn soms verbasterd of bij de verkeerde provincie terecht gekomen.

Jacques Verheijden heeft een website opgezet waarin je op provincie en vervolgens op plaats een overzicht krijgt van de registers die inmiddels bij Familysearch online staan: www.genver.nl. Een link leidt je naar de digitale bron. Een waar monnikenwerk is dat. Jacques schat dat op dit moment ongeveer vijfenzeventig procent online staat van de registers van de burgerlijke stand die de Mormonen verfilmden. Registers van geboorte, huwelijksaangifte en huwelijksafkondiging, huwelijk en echtscheiding, huwelijksbijlagen en registers van overlijden.

Wie dat wil kan Jacques bijstaan bij het verder verbeteren van GenVer. Dit kan door bij het bladeren door de scans het volgnummer te noteren van de scan waarmee een jaar van een bepaald registertype begint. Geef dit aan hem door. Klik op de hoofdpagina van de site op de link ‘Toelichting hulpje’. Met die informatie kan hij de toegang verder verfijnen en is de mede-genealoog nog beter geholpen.
Het bladeren door de scans op Familysearch gaat sneller dan enkele maanden geleden, maar is soms toch nog wat traag. Dat zal vast nog wel verbeteren. En waarom zou je klagen als je de complete door de Mormonen verfilmde burgerlijke stand digitaal onder handbereik krijgt en dat ook nog gratis?

4 opmerkingen:

 1. Hallo
  Ik vindt het zo jammer dat de site van genver al een hele week niet aanwezig is ,
  ik heb al een paar keer naar starthosting gemaild maar krijg geen antwoord,
  komt genver nog terug

  groetjes,leny Damhuis lenydamhuis@ziggo.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Genver is inmiddels weer gewoon online.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo,

  Ik vind Genver geweldig, maar ondervind sinds gisteren problemen om gegevens van 's-Gravenhage te loaden. Ongeacht welke index wordt aangesproken, het enige dat ik krijg is het tekentje dat hij aan het loaden is, maar er gebeurt niets.
  Ik heb hetzelfde geprobeerd bij Rotterdam en Leiden en daar werkt het systeeem gewoon, net zoals het voor 's-Gravenhage de afgelopen weken ook heeft gewerkt.
  Heeft U enig idee wat hiervan de oorzaak kan zijn?
  Groetjes
  Peter.coule@telenet.be

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beste Peter,
  Die vraag kun je beter stellen aan Jacques Verheijden, de initiatiefnemer van GenVer: info@genver.nl

  BeantwoordenVerwijderen